|
A fogszuvasods
med 2005.03.22. 12:48
A fogszuvasods gyermekkorban a genetikailag fogkony egyedekben ngy tnyez egytthatsnak eredmnyekppen alakul ki.
A fogak felsznn tapad n. "plakk"-ban baktriumok tallhatk, melyek a tpllk tjn bekerl mono- s diszacharidokat (rpacukor, szlcukor, gymlcscukor, tejcukor) lebontjk s azokbl szerves savakat kpeznek. Ezek okozzk a fog szerkezeti bomlst, szuvasodst. Ha a fogzomncban megfelel mennyisg fluorid van, az nveli a zomnc ellenllkpessgt s cskkenti sztesst. Ezrt aztn, ha az ivvz nem tartalmaz elegend mennyisg fluoridot, clszer azt kln bevinni tabletta formjban (Dentocar), vagy legalbbis trekedni a fluorral dstott lelmiszeripari termkek kivlasztsra (fluorozott s, svnyvz).
A nylelvlaszts szintn vdhats a fogszuvasodssal szemben, mert gtolja a baktriumok kitapadst. Kalcium-, fluor- s foszfor-tartalmnl fogva visszalltja a zomnc msztartalmt. A gymlcsk fogyasztsa tbbek kztt azrt is elnys, mert a bennk lv citromsav s maga a rgsi mechanizmus is serkenti a nylelvlasztst.
A rgebben rtalmatlannak tartott kemnyt/cukor keverkek, mint a kenyr, chips, stemnyek klnsen ftkezsek kztt kerlendk, mert tartsan tapadnak a fogakra s jl fermentldnak a baktriumok enzimjeinek hatsra. A xylit nev destszer viszont hasznlhat a fogszuvasods megelzsre, mert a plakkban lv krokozk nem kpesek lebontani.
Az rett sajtok fogyasztsa az tkezsek vgn - ami a franciknl jl bevlt szoks - visszalltja a fog krli eredeti pH-rtket, gy fogzomncvd tpllkozsi tnyeznek szmt.
s vgl emltsk meg a teban lv fluoridokat, a zldflkben lv oxaltot, a gabonanemekben tallhat fittot, s valamely ismeretlen tnyez miatt a kakat is, melyek mind-mind megelz hatssal brnak a fogszuvasods szempontjbl.
|